Klub 54+

Bubnjarska radionica “Ritam Svijeta”

„Glazba je univerzalni jezik čovječanstva.“

— Henry Wadsworth Longfellow

Oduvijek ste imali želju naučiti svirati neki instrument? Privlače Vas razne kulture svijeta i želite se dobro zabaviti? Ne morate putovati, samo nam se pridružite na glazbenim radionicama grupnog bubnjanja “Ritam svijeta“ u Zagrebu.
12 radionica u trajanju od 90 min odvest će Vas na glazbeno svjetsko putovanje i naučiti pričati univerzalnim jezikom čovječanstva. Čeka Vas poduka o ritmovima raznolikih glazbenih krugova čitavoga svijeta. Temelj radionica su afrički ritmovi koje ćete naučiti na autentičnim bubnjevima (Djembe i Dunun bubnjevi iz zapadne Afrike), a cilj radionice jest buđenje ritma prisutnog u svakom čovjeku, poticanje motoričkih sposobnosti, sluha i memorije, stvaranje glazbe za poboljšanje općeg, psihofizičkog i zdravstvenog stanja te komunikacijskih i kreativnih vještina. Podučavanje gradiva u sklopu radionice temelji se na metodi ponavljanja po sluhu, a kompleksnost ritmova uspješno ćete svladati učenjem manjih dijelova svake ritmičke faze koje će se na kraju objediniti u cjelinu.

Voditelji bubnjarskih radionica „Ritam svijeta“ bit će profesionalni, vrsni glazbenici Branko Trajkov – Trak i Krunoslav Kobeščak, koji su za Vas pripremili ovih 12 radionica:

 • Upoznavanje pomoću icebreakers ritmičkih igara, uvodna priča o povijesti ritma i glazbe, vježbe za razvijanje osjećaja ritma pomoću plesa i pjevanja.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, uvod u afričku glazbu i ritam, usvajanje tehnike sviranja osnovnih tonova (bas, ton i slap) djembe bubnja. Jednostavne ritmičke vježbe.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usvajanje osnovnih ritmičkih fraza afričkog ritma Balakulandjan.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, vježbanje naučenih fraza te usvajanje tradicionalnih solo fraza u ritmu Balakulandjan.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usvajanje ritmičkih fraza na Dundun bubnjevima (ritam Balakulandjan)
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usavršavanje afričkog ritma Balakulandjan, vježbanje pripadajućih pjevačkih dionica i aranžiranje naučenog u cjelovitu kompoziciju.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usavršavanje afričkog ritma Balakulandjan, vježbanje sviranja u grupi – uz naglasak na slušanje ostalih svirača. Poigravanje s tempom i dinamikom vježbanje improvizacijskih fraza svakog sudionika grupe.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, uvod u povijest bliskoistočnog frame drum bubnja, usvajanje osnovne tehnike sviranja i položaja instrumenta pri sviranju.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usvajanje tradicionalnog bliskoistočnog ritma Malfuf, podjela grupe u sekcije s različitim ritmičkim frazama te ostvarivanje dijaloga muziciranjem u grupi.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usavršavanje ritma Malfuf, poliritmične i polimetrične vježbe unutar strukture ritma Malfuf.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, usvajanje zahtjevnijih ritmičkih fraza i tradicionalnih ”solo” fraza. Stvaranje cjelovite glazbene kompozicije koja ima svoj početak, sredinu i kraj.
 • Vježbe zagrijavanja i ritmičke igre, rekapitulacija usvojenog gradiva proteklih radionica i priprema za finalnu produkciju u suradnji s plesnim voditeljima.
Raspored radionica bubnjanja

Voditelji

Ime i prezime

Branko Trajkov – Trak

Funkcija/aktivnost za koju je osoba zadužena

Voditelj bubnjarskih radionica «Ritam svijeta»

Obrazovanje i stručno usavršavanje

Branko Trajkov – Trak dugogodišnji je bubnjar rock grupe Zabranjeno Pušenje i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
Profesionalno se bavi glazbom još od 1989.
Formalno glazbeno obrazovanje (klavir i solfeggio) dobiva u Funkcionalnoj muzičkoj školi 1979.
Na Arhitektonskom fakultetu stječe titulu inženjera arhitekture 1994.

Relevantno iskustvo

Iza sebe ima iskustvo više od 1.200 autorskih koncerata.
Radio je kao ton majstor i producent.
Dugogodišnji je suradnik kantautorice i ethno glazbenice Lidije Bajuk.
Član je skupine Shaderwan Code.
Svira bubnjeve, gitaru, tapan, indijsku tablu, tarabuku i frame drums.
2000 g. s rock grupom Zabranjeno pušenje pokreće glazbene radionice za djecu žrtve mina.
Od tada kreira vlastiti program terapijskih bubnjarskih radionica te ga izvodi za šaroliki krug korisnika – od djece sa posebnim potrebama do korporativnih profesionalaca.
Za ovaj program posjeduje preporuku Ministarstva znanosti i preporuku Centra za rehabilitaciju - Varaždinske toplice.
Ovlašteni je bubnjar i pjevač za izvođenje rituala Sun-Moon Dance - tradicije Picuris Pueblo indijanaca iz New Mexica- SAD.
Više na: https://en.wikipedia.org/wiki/Branko_Trajkov

Ime i prezime

Krunoslav Kobeščak

Funkcija/aktivnost za koju je osoba zadužena

Voditelj bubnjarskih radionica «Ritam svijeta»

Obrazovanje i stručno usavršavanje

Krunoslav Kobeščak, na preddiplomskom studiju agroekologije Agronomskog fakulteta u Zagrebu, 2010. godine stekao je titulu: sveučilišni prvostupnik inženjer agroekologije, a diplomom 2013. godine postao je magistar inženjer ekološke poljoprivrede i agroturizma. Posljednjih deset godina aktivan je muzičar te svira udaraljke u nekoliko stilski veoma različitih sastava. Afrički bubanj Djembe počinje svirati 2006. godine te ga 2008. godine uvodi u rock-hip hop sastav St!llness.

Relevantno iskustvo

Afrički bubanj Djembe počinje svirati 2006. godine te ga 2008. godine uvodi u rock-hip hop sastav St!llness. U želji za konkretnijim znanjem o afričkim ritmovima dvaput je posjetio Afriku: 2008. godine u Gvineju (učitelj Mamady Keita) a zatim 2012. godine u Mali i Burkinu Faso (učitelji Zoumana Dembele i Sega Sidibe). U međuvremenu je pohađao radionice afričkih udaraljki u Zagrebu (Famoudou Konate, Seckou Keita, Seydou Dao, Adama Drame, Tonton Soryba Silla), te glazbene radionice folklorne/etno glazbe diljem Europe u organizaciji Europske glazbene mladeži - Jeunesses Musicales International (Ethno Sweden 2009., Ethno Flanders 2010., Ethno Grožnjan 2011., Ethnofonik 2016.). Od afričke tradicijske muzike, srednjovjekovne trubadurske te etno glazbe, do moderne fuzije rock-a, hip-hopa i reggae-a, još uvijek istražuje razne forme ritmičkih patterna u različitim glazbenim stilovima. Bio je kreativni voditelj radionica u sklopu Erasmus + programa pri razmjeni mladih u Krapini (Španjolska-Hrvatska), a u prosincu 2016. godine u Parizu je stekao Youthpass diplomu za muzičkog voditelja. Već četiri godine u Zagrebu uspješno organizira i održava radionice zapadnoafričkih udaraljki za odrasle, djecu i osobe s posebnim potrebama.

Prijavi se

Želiš se družiti, zabaviti ili naučiti nešto?? Zašto ne sve to istovremeno?? Prijavi se…..